In dit artikel deel ik graag mijn top 5 simpele gewoontes. Met deze gewoontes kun je jouw leidinggevende stijl substantieel verbeteren en zul je merken dat je successen toenemen. Succes in de zin van betere samenwerking, positieve werkomgeving, meer betrokkenheid en beter (financieel) resultaat.
- Stel goede open vragen en geef niet zelf het antwoord
Op de een of andere manier denken veel leiders nog steeds dat zij degenen horen te zijn met de antwoorden. Dat zij alle kennis en kunde in huis moeten hebben.
Dat is natuurlijk allang niet meer zo. Ten eerste zit de werkelijke praktijkkennis bij de mensen die het werk uitvoeren. Zij staan in contact staan met de klanten en de markt. Zij lopen tegen niet werkende processen aan.Ten tweede is de collectieve kennis ALTIJD groter dan hetgeen je zelf in huis hebt. Door goede vragen te stellen kun je hiermee je beslissingen dus vele malen beter maken.
Door te leren om goede open vragen te stellen en niet te snel zelf met het antwoord op de proppen te komen, gebruik je kennis en kunde van je teams. Daarnaast leer je jouw collega’s om mee- en na te (blijven) denken, daar worden zij zelf ook weer scherper van. Pure win-win dus.
- Geef werkelijke aandacht.
Als je het druk hebt, en wie is dat tegenwoordig niet, dan loop je een groot risico om tijdens gesprekken je aandacht te laten afleiden. Je bent fysiek nog wel aanwezig, maar mentaal ben je ergens anders. Bij je ’to do’ lijstje bijvoorbeeld.
Vergis je niet, de ander voelt haarfijn aan of je werkelijk geïnteresseerd bent in wat hij/zij te zeggen heeft. Door die ander echte aandacht te geven, voelt die ander zich gehoord. Dat creëert betrokkenheid en meedenken.
- Geef specifieke complimenten.Door bewust te kiezen voor het geven van complimenten, wordt je aandacht gericht op wat er goed gaat. We zijn van nature zo gefocust op wat niet goed gaat, dat het een verademing is om ook de positieve kanten te zien. Je zal merken dat het jou energie geeft, maar ook de ander.
Maak de complimenten wel specifiek.
Ik heb eens een collega gehad die iedere week aan iedereen hetzelfde compliment gaf: ‘goed gewerkt deze week, bedankt man’. Tja, dat werkt natuurlijk niet.
Een voorbeeld dat wel werkt: ‘dankzij jouw hulp heb ik deze presentatie afgekregen, top dat ik zo op jou kan bouwen’.
- Kies jouw intentieDe omstandigheden kunnen je zo beïnvloeden, denk aan file, huilende kids, hufterig gedrag in het verkeer, muggen die je uit je slaap halen. Dat levert stress, haast en/of irritatie op. Als je net zo’n poker face hebt als ik (niet dus), weet dan dat je collega’s dit zullen merken.
Neem een 2 a 3 minuten voordat je bij je werk naar binnen stapt de tijd om je intentie te kiezen.
‘Wat kom ik vandaag brengen, welke sterke punten zet ik in, hoe wil ik zijn, wat wil ik betekenen?’ Door je positieve intentie te kiezen, zullen je collega’s hierop aanhaken. Positieve energie is immers heel aantrekkelijk.
- Elke dag een (kleine) stapHoe druk je het ook hebt, je kunt in ieder geval iedere dag een klein stapje zetten. Richting de plannen die je hebt gedefinieerd. Of met de verbeteringen die doorgevoerd moeten worden. Door jezelf aan te leren iedere dag een stap te zetten in de richting die je met je organisatie op wilt, hoe klein de stap ook is, realiseer je 3 dingen:
- Heel veel kleine stapjes bij elkaar zijn ook een hele grote. Beweging is beweging en je leert jezelf hierbij de verander-gewoonte aan.
- Je laat aan je team zien dat al die plannen en ideeën je menens zijn, het maakt je geloofwaardig.
- Je trekt je team mee in de verander-gewoonte. Als je dan eens echt een grote verandering moet doormaken, dan zijn ze in ieder geval gewend om vooruit te gaan.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn de gewoontes op zichzelf eenvoudig toe te passen. In dat opzicht zijn die gewoontes simpel. Consequent in de praktijk brengen van deze gewoontes is echter best lastig. Dat vereist focus en aandacht. Dat vereist eerlijk kijken naar je eigen resultaten en jezelf verbeteren. Voor goed leiderschap bestaat er nu eenmaal geen ‘quick fix’.
Tegelijkertijd is het zo gaaf om te groeien in je leiderschap en niet alleen voor je zelf, zeker ook voor de mensen in je teams. Veel succes en plezier bij het je eigen maken van deze gewoontes.
0 reacties