Artikelen

Als falen de enige optie is…

door mrt 24, 2022Blog0 Reacties

De afgelopen 2,5 week heb ik een grote groep mensen begeleid in hun zelfleiderschap. En alhoewel het een vrijwillig verplichte training (kan zoiets haha) was, hebben dik 55 man/vrouw (op slechts 1 iemand na) actief  hun persoonlijk leiderschap opgepakt. Wow, wat een feest was dat joh. De kwartjes die vallen als je erachter komt dat je ‘alleen maar’ je talenten hoeft te omarmen en regie te pakken over je eigen leven. En hoe dat dan als ripple effect verder verspreidt. Niet alleen zakelijk he, maar ook naar je privé toe.

1 van de thema’s was het loskomen van de waan van de dag en meer bewust om te gaan met wat er nu speelt. Regie pakken dus. Het niet laten gebeuren, maar zelf invloed uitoefenen. Kiezen om in het moment te zijn, omdat je dan veel alerter bent en veel beter kunt inspelen op wat er nodig is.

Heel simpel zinnetje hiervoor is: ‘Ben ik hier’

Stel jezelf die vraag eens, als je begint aan een vergadering of aanschuift bij het avondeten. ‘Ben ik hier’

Super indringende vraag, want hoe vaak ben je fysiek wel aanwezig, maar dwalen je gedachten af naar wat er allemaal nog moet of ben je in je hoofd boodschappenlijstjes aan het maken.

En juist als je er bent, is je invloed en impact het grootst. Kan je het meeste geven en delen. Heb je de grootste successen. Ervaar je het meeste geluk. Hier zijn en aandacht hebben, het zijn je absolute gelukversnellers.

Nog even over dat geluk…. Het is heel impactvol als je je realiseert hoeveel invloed je eigenlijk hebt op jouw eigen geluk. (dus meer geluksmomenten in je leven hebben)

Stel dat je geluk of de mate van geluksmomenten op 100% zou zetten. Dan heb je voor 50% gewoon geen invloed. Je hebt nu eenmaal geen invloed op waar je wieg heeft gestaan en bij de 1 is van nature het glas halfvoller dan bij de ander.

Slechts 10% van je geluk is toe te schrijven aan je omstandigheden. Dit herken je misschien wel. Hoe snel je eigenlijk wel weer gewend bent aan nieuwe leuke situaties (das best jammer) en hoe relatief makkelijk je kan aanpassen aan moeilijker omstandigheden.

Dat betekent dat er een substantieel 40% overblijft waar je invloed op hebt. Wow! Nou heb ik je al verteld in verschillende artikelen hoe je die 40% pakt/grijpt. Doe daar je voordeel mee :-).

En om die geluks-momenten-cirkel verder rond te maken nog dit.

Zie je hoe je eigen IK en je zelfleiderschap van onschatbare waarde zijn voor het creëren van geluk? En hoe daar je persoonlijke ontwikkeling onlosmakelijk verbonden is? Geen acceptatie van je status quo, van je ‘zo ben ik nu eenmaal’.

Natuurlijk zie je dat :-). Je bent niet voor niets aan het lezen toch? En daarom is het belangrijk om ook te zien dat groei en geluk geen lineaire weg naar boven is. Dat is wat je verwacht en hoopt. Het tegendeel is waar. Persoonlijk groei is per definitie met hobbels en bobbels. 2 stappen vooruit en 1tje weer terug. Fouten. Falen. De moed herpakken om verder te gaan.

Zoals Edison dat zo mooi zei:

Many of life’s failures are people who did not realise how close they were to succes when they gave up. I have not failed. I’ve just found ten thousand ways that won’t work’

 

Het leven, je persoonlijke ontwikkeling (van jezelf en je zelfleiderschap) en de geluksmomenten die je steeds meer/beter kunt beïnvloeden… zie het als experiment.

Wat is het voordeel van een experiment? Het MOET fout gaan. Falen hoort. Falen is de enige optie die er is. Want dan kan je verbeteren en verfijnen. Door het op deze manier te bekijken maak je het luchtiger, speelser. Dan kan je makkelijker jezelf vergeven en met liefde om jezelf lachen. Juist dan hou je de energie over om het nog een keer te proberen.

Tot slot, remember en wees alert:

Met aandacht kan je van iets heel kleins enorm veel geluk ervaren;
Zonder aandacht verliezen de grootste dingen al hun betekenis.

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This