Artikelen

Ben jij een winnaar of verliezer…

door jul 23, 2021Blog0 Reacties

Zit ik net op m’n bankje voor m’n huisje, ff uitpuffen van de noeste arbeid…stopt er een busje met daarin iemand van ik denk Poolse afkomst.

Beschuldigend roept hij dat hij al 6 keer langs is geweest, heeft aangebeld maar dat ik iedere keer niet thuis was. Hij wijst naar m’n grof vuil en nog wat specifieker naar de oude vaatwasser. ‘Mag ik die?’

‘Tuurlijk, ga je gang. Maarre kijk wel uit voor m’n pas geverfde deur he!’

Als een razende roeland haalt hij alles dat maar ook iets met ijzer te maken heeft uit m’n voortuin weg. Dat ruimt op.

Zegt ie ‘Al die andere spullen, moet ook weg? Jij mij geld geven en dan ik voor jou doen’.

Ik kijk hem aan en begin echt keihard te lachen. Niet uitlachen he (!!), toelachen. ‘Je krijgt al het ijzer van mij en dan moet ik je ook nog betalen om die andere spullen weg te halen?’

Hij voelt dat ik hem toelach en begint schaapachtig mee te lachen. ‘Ja maar is niet veel geld waard hoor!’

Eind van t liedje?
Hij laat al mijn niet-ijzer spulletjes staan en met een zwaai van z’n hand scheurt hij in z’n bus weg.

Ik bedenk me dat zijn onderhandeling echt veel beter is dan die van mij. Ik had een voorwaarde moeten verbinden aan die ‘tuurlijk haal maar weg’

Maar niet alleen z’n onderhandeling is veel beter, ook z’n focus is helder. Alleen z’n eigen belang telt.

Enne ik begrijp het hoor. Ik geloof werkelijk dat er zoveel mensen in Nederland zijn die het zoveel minder hebben dan ik. Mensen die moeten sappelen om rond te komen. Hij denk ik ook. Of ben ik dan te naïef?

Tegelijkertijd geloof ik oprecht in win-win.

Het is niet voor niets 1 van de 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey) en het is een belangrijke mindset om zelf gelukkig, met voldoening en succes in het leven te staan.

Zien dat je eigen persoonlijke winst nooit ten koste gaat van een ander. (En gezonde concurrentie mag he daar heb ik t natuurlijk niet over.)

Afhankelijk van je talenten, de setting waarin je bent opgegroeid en de situatie waarin je je bevindt, is zo’n win-win mindset makkelijker of moeilijker.

Ga er maar aanstaan als je een talent als ‘competitie’, ‘sturingskracht’ of ‘maximalisering’ hebt. Terwijl… een talent als ‘aanmoediging’ of ‘harmonie’ win-win een stuk makkelijker maakt.

Tsja en de setting waarin je opgroeit.. Zo had ik 20 jaar geleden een zwart katje van nog geen 5 weken in huis genomen, ze was t kleinste katje van het stel en moest letterlijk alles uit de kast halen om wat eten binnen te krijgen.

En haar hele leven lang, heeft ze alles naar binnen geschrokt wat ze tegenkwam. Nu zijn we natuurlijk geen katten he… maarre je begrijpt m’n punt vast wel 🙂

Win-win denken helpt je om samen te werken in plaats van tegenover elkaar te staan. En dat werkt op alle niveau’s in je leven: relaties, vrienden, werk, ouderschap.

Een mooie om in deze vakantie periode over na te denken en te reflecteren. Want ook al heb je van nature de neiging om meer in ‘schaarste’ te denken, wij mensen zijn gezegend met een hele mooie tool!!

Namelijk bewustzijn en de vrijheid van kiezen.

En als je je dan beseft dat winnen van een ander eigenlijk dik verliezen is… dan wordt de wereld gelijke een stukje mooier!

 

 

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This