Artikelen

Catootje had gelijk

door jun 12, 2019Blog0 Reacties

Dat wekelijkse geluid van de plof op de deurmat maakte een Pavlovje bij me los. Ik sprintte dan naar de voordeur en griste het tijdschrift – voor oudere, wijzere, grijzere dames – voor de ogen van m’n moeder weg.

Welgeteld 1 bladzijde van dat tijdschrift vond ik leuk, de rest kon me gestolen worden: de strip Jan Jans en de kinderen. Ik was gek op Catootje en Jeroen, …. in z’n schoen. Op de een of andere manier zette die strips mijn eigen creativiteit en verbeelding aan.

Een van de allerleukste strips ging over de vakantie van Catootje en Jeroen, waarbij Catootje had verzonnen om zich heel erg te vervelen, saai niets te doen en vooral niets leuks te ondernemen. Want dan duurde de vakantie lekker lang. Ge-wel-dig idee.

 

Meer tijd in je leven of meer leven in je tijd?

En Catootje had gelijk. Als je meer tijd in je leven wilt stoppen in plaats van leven in je tijd, dan is het een uitstekend idee om je vooral heel erg te vervelen, geen uitdagingen op te zoeken en het gewoon niet naar je zin te hebben.

Op die manier kun je antiflow creëren en heel veel tijd aan je leven toevoegen.

De grote vraag is natuurlijk, wordt je daar gelukkiger van?
Nee natuurlijk niet.

Toch is het iets wat heel veel mensen dagelijks doen in hun werk, misschien is dit voor jou ook herkenbaar. Ze hebben werk dat zo routinematig is geworden, zo op de automatische piloot met eigenlijk zo weinig uitdagingen, dat ze ver beneden hun capaciteit werken.

Maar ja, het betaalt wel de rekeningen hé. En vanuit ‘angst’ voor het onbekende, vanuit verantwoordelijkheidsbesef naar hun gezin, vanuit loyaliteit naar de werkgever en/of vanuit pure gewoonte/gemak slepen die mensen zich naar hun werk.

 

Wie betaalt de rekening?

Wat kost dat veel.

Aan werkplezier, voldoening en flow-momenten (hoge piek-performance die ogenschijnlijk moeiteloos is) voor de medewerker.

Aan productiviteit en winstgevendheid voor de werkgever.
Aan wederzijdse samenwerking.
Noem maar op.

Echter, de dag gaat wel lekker langzaam. A la Catootje, lekker lang genieten van je saaie oervervelende werkdag… Te veel antiflow leidt tot bore-out, een van de nieuwere welvaartsziekten in ons land.

Als je die antiflow prima vindt en denkt ‘het wordt vanzelf 17.00 uur en het is bijna weekend’ dan hey top! Lees dan vooral niet verder. Het is natuurlijk helemaal oké als je werk ziet als een noodzakelijk kwaad dat niet teveel energie mag kosten.

Dit artikel is voor die mensen die tot een andere categorie behoren. Die diep in hun hart verlangen naar een betekenisvolle bijdrage, het verschil willen maken en het beste uit hun leven willen halen.

 

Hoe kun je deze ‘antiflow state of mind’ nu voorkomen?

Allereerst door je zelf-leiderschap te pakken. Verantwoordelijkheid te nemen voor je huidige situatie en een besluit nemen over hoe waardevol jij jouw leven wilt invullen tijdens je werk.

Als tweede kun jij de manier om uit de antiflow naar de flow stand te komen zelf beïnvloeden.  Het is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen dat de kans tot flow vele malen verhoogd als je vanuit jouw natuurlijke talent werkt en die ombuigt tot sterkten.

Vervolgens kun je dan aan job-crafting doen. Je zoekt zelf die uitdagende activiteiten op die perfect matchen met jouw talent, zodat je de kans tot flow nog verder verhoogd.

En tot slot: iedere dag reflecteren en bijsturen totdat je voor jezelf een ‘perfecte’ werksituatie hebt gebouwd.

Simpel? Ja.
Eenvoudig? Nee.
Noodzakelijk? Ja voor de volle 100% vooropgesteld dat jij vooral meer leven in jouw tijd wilt.

Ik gun jou in ieder geval een heel talentvol, flow-vol en gelukkig werk-leven toe. Doe niet zoals Catootje…

 

 

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This