Op stap

Met jouw talenten

Wat kun je nu doen om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk in je eigen dagelijkse leven met je talenten aan de slag blijft?

Pas als je jouw talenten dagelijks inzet en zodanig managet dat ze een kracht worden in plaats van dat ze een valkuil zijn, zal je de positieve effecten ervaren.

De eerste tip hierbij is zo eenvoudig en toch wordt deze nog te vaak vergeten.

Schrijf jouw top 5 talenten op en hang ze op een zichtbare plek op en kijk er dagelijks naar in relatie tot de activiteiten die je voor de boeg hebt en vraag jezelf:

  1. Welk talent kan ik vandaag het beste inzetten om mijn doel te behalen;
  2. Bij welk talent heb ik vandaag specifiek ‘overdrive-gevaar’ en is het belangrijk om me hiervan bewust te zijn.

Werkwijze van talent naar kracht

Naast het zichtbaar ophangen van je top 5 talenten heb ik nog een aantal aanvullende tips voor je:

  1. Oefen jezelf in het waarderen van je eigen talenten. Enerzijds door jezelf steeds te richten op waar je van nature goed in bent in plaats van die eeuwige focus op wat je allemaal niet kan. Dit vereist oefening, zelf-leiderschap. Iedere keer als je neiging hebt om jezelf kleiner te maken, spreek jezelf toe en kijk naar je top 5 overzicht.  Jezelf toespreken op een vriendelijke manier hé, niet door jezelf figuurlijk af te breken. 
  2. Bewaar de positieve feedback die je hebt ontvangen. Print het uit en stop het in een envelop, zodat je in lastigere momenten die feedback er nog eens bij kunt pakken. Dat is zo fijn en hiermee help je jouw brein om bewust aandacht te richten naar het goede. 
  3. Maak en Update regelmatig je name-claim-aim document voor elk van je talenten (bladzijde 16 van je werkboek). Iedere keer wanneer je de doelstellingen die je onder ‘aim’ hebt opgeschreven hebt gerealiseerd, dan is het weer tijd voor nieuwe doelstellingen. Op deze manier blijf je bouwen aan je talentenkracht. 
  4. Wanneer je voor jezelf een takenlijstje maakt, je TO-DO lijst op het werk. Vraag jezelf dan af, welk talent kan ik nu specifiek inzetten.
  5. Je talenten kun je zien als een spier. Het vereist oefening om je talenten spier soepel te houden en krachtiger te maken. En daar waar de fitness wellicht als een marteling kunt voelen voor je lichamelijke spieren, is de fitness voor je talent spieren juist fijn en energiegevend. 

Tot slot

Ik hoop echt uit mijn tenen dat je vanaf nu jouw talenten meer dan serieus neemt. 

Het is de start van jouw pad naar ontspannen succes en werkgeluk.

En natuurlijk gun ik je nog veel meer hierin. Je bent nu pas met je top 5 aan de slag geweest, je overdrive talenten. Er is echter nog een schat aan verborgen talent in jouw, je top 6 t/m 13. 

Los van het proces dat je tot nu toe hebt gevolgd en daarbij ook helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan ik me levendig voorstellen dat je méér wilt. Dat deze talentenreis naar méér smaakt. Je hebt geproefd van de mogelijkheden, van jouw enorme potentieel en hoe nu verder? 

Hoe nu vanuit je talenten de juiste keuzes maken als het gaat om je carrière en je (werk)geluk? 

Als je merkt en voelt dat je als het ware op een kruispunt staat en echt vanuit je talenten wilt leren leven en je wilt hier meer over weten … zullen we dan een sparring sessie inplannen? Dat kan via de knop hieronder. Ik spreek je graag!

Pin It on Pinterest

Share This