Artikelen

De eerste 3 tips die een krachtig leider in praktijk zou moeten brengen

door mrt 5, 2018Blog0 Reacties

Leidinggeven in een snel veranderende organisatie en markt. Dat levert veel managers en ondernemers de nodige kopzorgen op. Hoe zorg je voor het gewenste resultaat? Hoe krijg je de mensen mee? Hoe houden we ons onderscheidend richting de markt? Hoe houden we onze service op niveau? Je hoort/merkt/ziet dat de maatschappij sterk aan het veranderen is. Duurzaamheid, zingeving, voldoening, het verschil willen maken. Nieuwe collega’s niet alleen binnenhalen, maar ook weten te inspireren om zich in te zetten en te blijven.

Het zijn nogal wat ballen die leidinggevenden in de lucht moeten houden. En dan krijgen ze ook nog eens goede adviezen in stress management of work-life balans. Ga er maar aan staan.

Hier is krachtig leiderschap voor nodig, zeven tips om in praktijk te brengen.

1) Zorg voor een heldere visie, bijbehorende strategie en uitvoering ervan.

Het klinkt voor de hand liggend. Misschien is dat ook wel zo. Er zijn echter zo veel organisaties en leidinggevenden die wellicht wel een visie en strategie hebben, maar deze niet regelmatig toetsen aan de veranderende omstandigheden. Of ondernemers die door de waan van de dag niet toekomen aan de implementatie van hun (vernieuwde) strategie en doorgaan met wat ze altijd deden. Of leidinggevenden die hun mensen – die voor de uitvoering verantwoordelijk zijn – niet goed bij dit proces hebben betrokken, waardoor de plannen de plank volledig misslaan. Of waarbij de strategie een dusdanig veranderingsproces inhoudt, dat de organisatie koudwatervrees krijgt.

Leer jezelf de gewoonte aan om van je helikopterview talent gebruik te maken. Hoe gaat het nu echt. Niet alleen nu, maar ook wat is de verwachting voor de komende 3 jaar? Neem afstand van de waan van de dag en ga samen met je team aan de slag. Check de behoeften bij je klanten en je medewerkers. Toets je plannen op haalbaarheid voor de organisatie. Kortom: maak een dynamisch business plan. Geen lijvig document wat uiteindelijk in de kast komt te liggen, maar een concreet bondig en uitvoerbaar plan. Een plan dat makkelijk aan te passen is aan veranderende omstandigheden en goed uit te leggen is aan alle betrokkenen.

2) Omarm het besef ‘Change is here to stay’

Veranderingen volgens zich steeds sneller op, we leven in een turbulente tijdgeest. Je collega’s en wellicht jijzelf ook, vinden het vaak lastig om te veranderen. Dat komt deels omdat de urgentie van die verandering niet genoeg gezien wordt. Vaak ook omdat we ineens te veel en te groot moeten veranderen. Door noodzaak van aanpassing als een constante factor te omarmen en dat goed te communiceren zet je als het ware de organisatie-vizier open. Hierdoor zie je veel sneller wat er noodzakelijk is waardoor je die verandering in kleinere stappen kunt nemen. Dat is veel beter te behappen en het draagt bij aan een cultuur van continue aanpassing en verbetering.

3) Ken jezelf.

Als leidinggevende heb je logischerwijs veel leiderschap kwaliteiten. Maar welke zijn dat precies? Iedereen heeft een set talenten in huis, maar omdat we deze niet goed kennen, blijven we vaak ‘steken’ in hoe we het altijd doen. De één is vooral resultaat gericht bezig, de ander zet te pas en te onpas zijn strategische pet op en weer een ander vertrouwt vooral op zijn relatie vormende kant. Je bent echter veel meer dan dat. Het kennen en leren toepassen van je talenten helpt je om te groeien in je rol. Evenwichtiger te worden zodat je voor iedere situatie een goede manier hebt om mee om te gaan.

Help mijn artikel wordt te lang!  Benieuwd naar de volgende 4 tips die leiden tot succes? Lees het volgende artikel dan.

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This