Artikelen

durf jij hard op je plaat te gaan…

door sep 30, 2021Blog0 Reacties

TV kijken. Doe jij dat nog? Ik nauwelijks, Netflix wint.

1 uitzondering. Ik blijf bijna letterlijk thuis voor Masterchef Australia. Dit seizoen is weer geweldig joh. Echt een aanrader!

Pete. Lange blonde haren, neusring in. Helemaal klaar met de corporate wereld en besloot daarom tatoeëerder te worden. Voor de zekerheid – want nooit meer die zakenwereld – heeft hij ‘en passant’ z’n eigen handen vol gekliederd. Mooi vind ik dat.

De kookkunsten van Pete (ja je moet natuurlijk wel iets kunnen om bij Masterchef te komen he) waren gemiddeld. Leuk, prima. Een 7tje.

Maarrrrr, die gast is me toch een partij aan het koken geslagen joh, dag na dag zie je z’n gerechten beter worden. En het leuke is, je ziet welke talenten hij hiervoor inzet (nou ja dat zie ik dan, beroepsdeformatie he).

Van de week had zijn creatieve brein een hack rondom komkommer verzonnen. Verfijnd, smaakvol, uniek. En dat met komkommer… haha. Het was een dikke 10 waard.

En Pete… ja Pete.. die wordt een beetje overmoedig. Het gaat zo goed en zo lekker. Hij kan de hele wereld aan. En dus gaat ie de fout in. Flop. Z’n ossobuco pasta is niet te rammen.

Hij weet het van te voren al. Verkeerde keuze, verkeerde inschatting, slecht resultaat. Gelukkig overleeft hij de ronde en dat betekent dat ie binnenkort weer aan de bak moet.

Wat denk je dat Pete doet?
Stoppen of doorgaan?

Domme vraag he… natuuuurrlijk gaat ie door. Hij zit toch niet voor niets in Masterchef en hij wil winnen. Ja toch?

Pete’s verhaal past heel goed bij deze uitspraak:

Succesvolle mensen zijn niet perse beter in wat ze doen dan een ander. Ze durven 1) vooral meer fouten te maken en 2) na het vallen weer door te gaan.

En 1 ding is zeker, Pete heeft mega veel geleerd van deze zeperd. Van fouten leer je nu eenmaal meer dan dat alles alleen maar goed gaat.

 

Faalangst.

Zo bang zijn om iets fout te doen, om te falen… dat je er maar niet aan begint. Herken je dit thema ook voor jezelf?

Omdat heel veel mensen hier tegenaan lopen en jij hoogstwaarschijnlijk ook, wil ik je deze week een hart onder de riem steken. Een andere manier van denken geven.

Hier komt ie.

  1. Je bent volledig goed zoals je bent. Met je uniekheid, met al je mooie talenten. Met het licht en de schaduwplekken in je. Met je te zachte of te scherpe kantjes. Jij bent jij en jij bent ok.
  2. Je hoeft jezelf niet te veranderen en dat kan ook niet. Jij bent in de kern wie je bent. En er is geen andere jij. Voel je hoe bemoedigend dat is?
  3. En tegelijkertijd… je kan 100% zeker je gedrag veranderen. Je kan groeien en leren en steeds een betere versie van jezelf worden. Fouten maken helpt je daarbij.
  4. Er is geen escape. Hoe hard je je best ook doet om het niet te doen…je gaat falen. Hoe dan ook. Sterker nog, er is hoogstwaarschijnlijk geen fout die je niet nogmaals zult maken. En ik ga t nog duidelijker zeggen. Falen hoort bij het leven. Als je niet meer faalt, dan ben je er niet meer. Dus relax. Chill. Falen is ok olé olé.
  5. Door falen bouw je aan je vaardigheden. En als je dan valt, kan je dankzij die vaardigheden ook weer sneller op en door. En !!! dank zij het falen word je menselijker, nederiger (in de goede zin van t woord) en compassievoller; naar jezelf en anderen. Falen maakt je een mooier mens.

Falen maakt je een mooier mens

Mijn wens voor jou is dat je relaxter omgaat met je huidige en toekomstige fouten. Dat je ze leert zien als jouw groeimotor voor succes.

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This