Artikelen

Functioneringsgesprekken afschaffen? NEE!!

door sep 17, 2018Blog0 Reacties

Aangewakkerd door het afschaffen bij functioneringsgesprekken bij Achmea zie ik overal om mij heen een pleidooi voor het afschaffen van de functioneringsgesprekken. Deze kosten te veel tijd, niemand heeft er wat aan, het is een administratief monster, etc.

Ik wil toch ook een iets ander geluid laten horen. Gewoon, ter reflectie. Ik heb in mijn loondienst leven wel honderden functioneringsgesprekken mogen/moeten voeren. En ja die kostten heel veel tijd. De administratie ervan was vreselijk. Gesprekken waren in een soort keurslijf gegoten, de soort vragen en de volgorde ervan stonden immers vast. Meten op basis van competenties, met een groot risico op partijdigheid, want ja, ieder mens heeft zo z’n voorkeuren.

En toch ondanks bovengenoemde ervaring ben ik voorstander van het functioneringsgesprek. In een heel andere vorm weliswaar, maar wel periodiek ingeplande gesprekken. Waarbij het nu eens niet over het werk gaat. Maar over de persoon in kwestie en over de onderlinge samenwerking.

Heel vaak is een functioneringsgesprek een van de weinige momenten dat een leidinggevende echt tijd maakt. Stel je toch eens voor dat deze gesprekken ook nog eens geschrapt worden. Het is toch primair de taak van de leidinggevende om tijd te maken voor zijn teamleden?

Tijd die wordt besteed aan:

  • Hoe gaat het nu met jou?
  • Wat gaat er goed, wanneer kun jij jouw talenten inzetten in je werk?
  • Waar loop je tegenaan?
  • Wat heb je van mij als leidinggevende nodig?
  • Welke doelstellingen spreken we af om jou te helpen te groeien en ontwikkelen?

Laat je niet belemmeren door de papieren tijgers die door de organisatie zijn ontwikkeld en gebruik het niet als excuus om te stoppen met hetgeen een medewerker recht op heeft: werkelijke aandacht. Vind een manier die past bij jou en je team, maar stop er niet mee!

En als je echt tijd wilt besparen? Kijk dan eens of je slimmer, sneller en effectiever kunt vergaderen 🙂 .

Dit is een artikel van Impact-Helden.

Mijn naam is Esther Loorbach- de Jonge. Ik werk als strategisch adviseur & sparringpartner en leiderschap ontwikkelaar.

Met meer dan 20 jaar senior leidinggevende ervaring en veel kennis op het gebied van strategie, verandermanagement en leiderschap, help ik organisaties een positief resultaat te realiseren.

Veel succes met het slim toepassen van de functioneringsgesprekken. Je kunt bij vragen altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Heb je interesse in een vrijblijvend ‘quick scan’ gesprek om te bespreken hoe ik je kan ondersteunen? Ik plan graag een gesprek met je in. Ik ben te bereiken op +31624288333 en es************@im***********.nl

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This