Artikelen

Grenzen aangeven… ja maar hoe dan?

door okt 10, 2022Blog0 Reacties

‘Ja hij doet gewoon z’n eigen ding’ roept Saskia gefrustreerd uit terwijl ze letterlijk aan het halstertouw trekt.

Maar ja met 350 kg schoon aan de haak en knieën op slot, krijg je Cody (da’s t paard) echt niet in beweging op die manier. No way. Ze ploetert verder.

Saskia is een hartstikke leuk mens, zo leuk dat ze aan alle kanten over haar heen lopen. Ze heeft er genoeg van. Schoon genoeg. Het is tijd om haar assertieve kant te ontwikkelen en daarom heeft ze een sessie geboekt. Met paard en al.

Hoe die over m’n-grenzen-heengaan-kant voelt heeft Saskia in deze sessie al ervaren. Deze kant van haar is vertrouwd en kan ze echt heel erg goed. Zo goed, dat ze er inmiddels vet van baalt.  En dus zijn we aanbeland bij haar te ontwikkelen assertieve kant. Ze is van plan om heel assertief te doen, een goed voornemen dus.

Terwijl Cody lekker z’n eigen ding doet, blaadjes knabbelt en op alle mogelijke manieren (geen onveilige natuurlijk) over Saskia’s grenzen heen gaat, stel ik die kneiter irritante vraag aan haar ‘Hoe voelt dat voor jou?’

‘Ongemakkelijk, zegt ze. Frustrerend, pijnlijk. Wat ik ook doe, het werkt niet!’

‘Hmm en welke kant in jou is nu eigenlijk aan het werk? Is dat je assertieve kant of juist die ‘waai met alle winden mee kant’ die een beetje assertief probeert te doen?’

Het kwartje valt diep, heel diep.

Mooi!

We gaan oefenen om op een juist assertieve, regie pakkende manier met zichzelf en vervolgens met Cody bezig te zijn. En ja hoor, na een paar keer krijgt Saskia de slag te pakken. Cody is alert, ze hebben contact en hij volgt het leiderschap van Saskia gewillig op.

Yessss!!

In alle eerlijkheid had ik al vaker een sessie met Saskia gehad, enorm gegroeid (niet in kilo’s) en super lekker in d’r vel weer. Maar dit laatste stukkie.. echt regie kunnen pakken dat bleef toch wel een dingetje. Het lukte soms, maar te vaak verviel ze weer in haar oude ‘winden-mee-waai’ manier. Grenzeloos, voor haar en anderen.

Vorige week – na deze sessie dus – belt ze me super enthousiast op met 3 voorbeelden van haar assertieve stappen. Haar nieuwe kant 🙂

Ze heeft een nieuwe baan geregeld, een discussie over vrije dagen gefixt in haar voordeel en privé een belangrijke grens bewaakt.

Bizar eigenlijk he wat zo’n sessie met paard kan betekenen. En dat is precies waarom ik dit aan mijn coaching vaardigheden heb toegevoegd.

Waar helpt een paard in te versnellen? Oh joh, in zo veel onderwerpen, maar laat ik je wat voorbeelden geven:

  • Je wilt je grenzen aangeven, maar ondertussen laat je over je heen lopen
  • Je wilt je beter en vaker ontspannen, maar je gaat maar door
  • Je wilt voelen en dicht bij jezelf blijven, maar je leeft als een hoofd op pootjes
  • Je wilt kunnen loslaten, maar je perfectionisme viert hoogtij

Met andere woorden, je wilt een verandering in je gedrag, maar je bent zo goed geworden in dat ‘oude’ gedrag… Die kant van jou is zoooo goed ontwikkeld… pfff ga er maar aan staan. Tis lastig, tis moeilijk.

Want ja, je hebt ruimte te maken voor dat nieuwe gedrag en dan het liefst ook duurzaam natuurlijk. En die oude kant, dat plat getreden neurale pad in jouw brein… die is zo makkelijk voor handen. grrrr #%@@%

 

Wil je een nieuwe kant in je ontdekken en aanspreken, eentje die jou dient om je gedrag te veranderen? Duurzaam? Dan zeg ik: zullen we samen aan de slag?

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This