Artikelen

Het is maar 1 woordje wat je hoeft aan te passen..

door feb 16, 2022Blog0 Reacties

Verlang je ook naar vrijheid? Je eigen ding te kunnen doen en compleet gelukkig te zijn? Los van de omstandigheden, je eigen koers te kunnen varen?

Dan zeg ik: Yesss, tijd voor stap 2 in het ‘gelukkig zijn kun je leren’.
Stap 0, stap 0* en stap 1 lees je hier terug.

Hmm en als je dan besluit he, om schaamteloos jezelf te zijn (stap 1). Authentiek. Te zijn en te doen wat bij jou past . Dan heb ik nog wel een spoiler alert voor je…want deze uitspraken horen er dus NIET bij.

  • zo ben ik nu eenmaal
  • aard van het beestje he
  • ik kan niet meer veranderen
  • ik kan er niets aan doen

Jezelf als uitgangspunt nemen, je talenten laten ‘shinen’ heeft juist met groei te maken. Steeds meer van jezelf worden. En dat gaat niet zonder slag of stoot, jammer joh.

Ik bedoel, je denkt toch niet dat Ireen Wust niet heeft geoefend voor die gouden plak? Dat ze o.b.v. haar talent alleen het zover heeft geschopt (of geschaatst). Nee, natuurlijk niet.

En zo is het ook met het fundament van jouw talent. Om hier goed en daardoor gelukkig en succesvol in te worden heb je hier training voor nodig. Het ontwikkelen van vaardigheden die je talenten omvormen tot sterkten EN de juiste mindset.

Laat dat nou stap 2 zijn 🙂

Je hebt een groei mindset nodig. In tegenstelling dus tot de fixed mindset van de ‘zo ben ik nu eenmaal’.

Die groei mindset maakt connectie met wat je werkelijk wilt. En daarmee bouw je de moed om stappen te zetten. Stappen die ongemakkelijk zijn, maar wel een voorwaarde zijn om verder te groeien en zo gelukkig te worden.

Ok, de #hoedan.

Er zijn hele boeken over geschreven he, over de juiste mindset en hoe deze je de snelste/beste weg vooruit geeft. In de kern gaat het echter maar over 2 woorden. Willen en moeten. Willen is de groei mindset, moeten is de fixed mindset.

Vanuit willen maakt je intrinsiek contact met je talenten, je waarden en je doelen. Vanuit moeten(niet mogen) ben je vooral bezig met de buitenkant, met wat hoort en wat anderen je hebben opgelegd.

Dus verander je moeten naar willen en je hebt je groei mindset te pakken. Ik geef je wat simpele voorbeelden.

In plaats van ‘ik moet werken want de hypotheek moet betaald worden’ is het ‘ik wil een fijn dak boven mijn hoofd en daarom werk ik’ (Overigens is in dit voorbeeld geen rekening gehouden met de prijs die je moet betalen in energie, plezier en geluk als je voor het verkeerde werk of de verkeerde leidinggevende hebt gekozen. Dat dus ff daargelaten)

Of deze, enne jij en ik weten allebei dat deze hoe dan ook niet werkt haha. In plaats van ‘Ik mag geen chocola eten’ is het ‘Ik wil een vitaal leven en daarom laat ik nu dit chocolaatje staan’ (hmmm en dan is t nog vaak nee zeggen tegen de verleiding he)

Mijn vraag aan jou is. Wees eens een hele dag bewust van wat je allemaal denkt/doet/zegt. Doe je dit vanuit een intrinsiek willen, een die echt uit jou komt? Of komt het vanuit externe factoren, van verwachting van anderen en door aanpassing? Ik zou zeggen, pak er een blaadje bij en turf hoe vaak je het woord ‘moeten’ of ‘mag niet’ zegt. Zonder oordeel he. No problem.

En draai dat dan vervolgens om naar willen. Bemerk het verschil. Vanuit willen voel je veel meer motivatie en energie. Krijg je het gevoel (en dat is ook zo) dat je aan het roer staat van je eigen leven. Hoe fijn is dat.

Slechts 1 woordje. Mentale vrijheid.

Zo en dan wil ik nu Bodhi lekker gaan uitlaten 🙂

 

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This