Artikelen

Hoe gaat het? Ja druk!

door nov 5, 2018Blog0 Reacties

Maak jij je er ook wel eens of regelmatig ‘schuldig’ aan?

Iemand vraagt aan jou hoe het met je gaat en voordat je het beseft floept er al een ‘Ja, druk!’ of een ‘druk, druk, druk’ uit. Mij overkomt dat natuurlijk ook wel eens, niets menselijks is mij vreemd.

Maar als het meer een automatisch antwoord cq gewoonte van je is, zou ik zeggen: maak de keuze om vanaf vandaag nooit meer te antwoorden met ‘ja, druk’. En wel om de volgende redenen:

  • Heel simpel. Als iemand aan je vraagt hoe het gaat, dan is die persoon benieuwd hoe het met jou (!) gaat. Niet of je het druk hebt, want dan zou diegene dat wel vragen. Toch?
  • Als anderen jou dit vaak horen zeggen, wat zouden zij dan kunnen denken? Dat je jouw to do lijst niet onder controle hebt? Dat je overspoelt wordt door de waan van de dag? Dat je zo gestresst bent dat je zelfs een simpele vraag al niet meer goed hoort? Met een ‘ja druk’ antwoord geef je in ieder geval niet het signaal af dat je de touwtjes van jouw zelf-leiderschap goed in handen hebt.

Tijd is zo’n beetje het duurste bezit dat we hebben. Met geld kunnen we geld kopen, maar als je jouw tijd ergens aan hebt besteedt, dan is die tijd weg. Die tijd komt nooit meer terug. Wat zonde als je dan als een Razende Roeland je tijd laat wegglippen.

Dus als je het werkelijk zo druk hebt, vraag je dan eens goed af:

  1. ‘Wat doe ik dat niet bij mijn rol past.’ Je neemt bijvoorbeeld taken van anderen op je schouders.
  2. ‘Kunnen mijn medewerkers zelfstandig werken.’ Los je de problemen van ze op, door ze die problemen uit handen te nemen? Veel handiger is om ze zo te coachen, dat ze dat zelf kunnen. Geloof me, dat worden je medewerkers zelf ook veel gelukkiger van.
  3. ‘Kan ik slimmer met mijn tijd omgaan.’ Zijn je overleggen bijvoorbeeld concreet genoeg? Zorg je ervoor dat je focus houdt?

Veel succes bij het zo indelen van jouw werkdag dat je voortaan echt antwoord kunt geven op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This