Artikelen

Hoe groei jij in je leiderschap?

door mei 14, 2018Blog0 Reacties

In deze snelle tijd is leiderschap één van de beste kwaliteiten die je kunt ontwikkelen.  En niet alleen voor leidinggevenden hè. Ook in de zin van persoonlijk leiderschap.

Van de week las ik in een artikel – sorry de naam is me ontschoten – dat er bij mensen altijd sprake van hiërarchie zal zijn. Dat zit nu eenmaal in onze natuur. Dus ook binnen zelfsturende teams, in platte organisaties zullen er altijd mensen opstaan. Initiatief nemen. Voorop lopen. Beslissingen ‘pushen’. Noem maar op.

Een paar tips die je gaan helpen je (persoonlijk) leiderschap te verstevigen:

  1. Doe aan dagelijkse reflectie. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Ja, dagelijks. Kan heel goed als je na het werk richting huis gaat of als je een stuk gaat lopen. Kies wat bij jou past. Stel jezelf dagelijks 2 vragen. Als eerste: wat ging er vandaag goed, waar ben ik trots op en waar laat ik morgen meer van zien. En ten tweede: wat ging vandaag niet zo lekker, wat ga ik morgen anders doen?
  2. Eis je welverdiende aandacht van je leidinggevende op. Weet je, iedereen heeft het druk. Je manager ook. Waarschijnlijk meer dan druk, opgeslokt door de waan van de dag. Hij of zij gaat waarschijnlijk niet goed zien wanneer jij die aandacht om te groeien nodig hebt. Dus als je meer wilt/ nodig hebt dan alleen die periodieke functioneringsgesprekken. Weet dan dat jijzelf primair verantwoordelijk bent voor je eigen groei.
  3. Ken jezelf. Zorg ervoor dat je inzicht hebt in je persoonlijkheid, je talenten,waar je energie van krijgt. Groei vooral daar waar je kracht zit. Het is veel effectiever om van goed, steengoed te worden, dan van matig naar gemiddeld te groeien.
  4. Kies iedere dag voor je positieve intentie. Het is het handigst om dit te doen voordat je s’ochtends op je werk binnenkomt. Klinkt logisch toch. Wat kom je vandaag brengen, hoe maak je het verschil? In positieve zin wel te verstaan.
  5. Kies voor een coach. OK, dit klinkt een beetje als preken voor eigen parochie. Sorry. Een leiderschap ontwikkelaar helpt je om je de spreekwoordelijke schop onder de …. te geven. Als stok achter de deur. Als kennis en ervaring vraagbaak, waar je heel veel van kunt leren. Veel sneller dan wanneer je het op eigen houtje moet doen. Een investering in jezelf. Goed voor jou en je omgeving.
  6. Laat je inspireren door een goed boek. Lezen verrijkt de mens. Zeker als het je inzichten oplevert. Lees vooral ook een goed leiderschap boek eens voor de tweede keer. Levert nog meer inzichten op. Heb je haar weer, zul je misschien denken maar Stephen Covey’s 7 eigenschappen en de 8ste eigenschap van effectief leiderschap zijn en blijven juweeltjes.
  7. Leer van je fouten. Zet je ego opzij, herstel je fout, maak je excuus (wel gemeend hè), leer ervan en pak het anders aan.

Succes met het in praktijk brengen van je (persoonlijk) leiderschap. Je kunt bij vragen altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Ik plan graag een telefonisch gesprek met je in. Ik ben te bereiken op +31624288333 en es************@im***********.nl

Dit is een artikel van Impact-Helden.

Mijn naam is Esther Loorbach- de Jonge en ik werk als strategisch adviseur & sparringpartner en leiderschap ontwikkelaar voor organisaties waar veel moet worden veranderd.

Met meer dan 20 jaar senior leidinggevende ervaring en veel kennis op gebied van strategie, verandermanagement en leiderschap, help ik organisaties een positief resultaat te realiseren.

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This