Artikelen

Hoe hou je die vakantie vibe vast…

door aug 30, 2022Blog0 Reacties

Hollands welvaren zit tegen over me. Bruine kop, frisse blik in z’n ogen, energiek. Positieve houding. ‘Jeetje man, wat zie je er goed uit’ zeg ik, vertel..

Hij glundert ervan, ja he, zegt ie. De vakantie heeft me echt goed gedaan. Lekker in een heel ander ritme, niets dat moest. Lekker even de boel de boel laten. Geen gedoe.

Hmm maar wat is dan het grote verschil met de laatste keer dat ik je zag?, vraag ik.  ‘Ik bedoel, toen zat je hier toch met een hele andere gemoedstoestand.’

‘Ja dat is dus echt de vakantie, die heeft het grote verschil gemaakt’

‘Ok, ok… begrijp ik dan goed dat vakantie een absolute voorwaarde is voor je gemoedstoestand? En wat als het dan nu weer dik een half jaar duurt voordat je weer op vakantie kan?  Volgens mij lijd je aan omgekeerd slachtofferschap.’

Omgekeerd slachtofferschap? Jup.

Tot zover een flard uit een coaching gesprek die ik deze week had. Een mooie start om met jou te babbelen hoe je nu je vakantie vibe erin houdt, ook als die natte herfst straks zn waaiende kop weer om de deur steekt.

Want jeetje zeg, wat een zinderende zomer zeg. Geweldig. Of je nu wel of niet op vakantie bent geweest, Nederland of buitenland.. de weergoden hebben hun stinkende best gedaan.

Ik heb zelf de deuren van mijn bedrijf lekker dichtgedaan en daarom heb je ook een tijdje niets van me gehoord. Goed om even uit te leggen wat ik met omgekeerd slachtofferschap bedoel…

Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik kriebels krijg van slachtofferschap. Trouwens, niet als je dat nog onbewust doet hoor, als je er nog een blinde vlek voor hebt. Dan help ik je graag!

Ik geloof heilig in regie nemen. Het leven is niet maakbaar en dan ook echt niet. En het helpt zeker niet om maar altijd lachend aan positive thinking te doen. Tegelijkertijd zorgt regie nemen ervoor dat je wel meer invloed op je leven pakt en op die manier kan je ervoor zorgen dat je een fijn leven hebt. Een leven met fun, plezier, diepgang en voldoening. Een leven dat er toe doet, ook als het tegenzit.

Slachtofferschap:  ‘zo ben ik nu eenmaal’, ‘Als … niet zo… dan zou ik niet zo….’, ik heb ook altijd pech’
Herkenbaar? De omstandigheden, de situatie, je verleden, je heden of whatever de schuld geven. De regie dus weggeven.

Kheb er een broertje dood aan. Jij?

Maarre t omgekeerde…. dus als er iets positiefs gebeurd … ook de omstandigheden de ‘schuld’ geven? Dan geef je ook je regie weg en dat is dan omgekeerd slachtofferschap.

Als je iets goeds doet dan mag je dat gewoon claimen. Punt. Niet zo bescheiden zijn. Dat siert je niet, ook al doet het eeuwenoude gezegde anders geloven.

Dus als je na de vakantie met een frisse vitale kop zit, je lijf is ontspannen en je hebt weer voor tonnen energie. Dan niet die vakantie de eer geven. Want als je de vakantie de eer geeft, dan zit je in no time weer terug in de situatie van voor je vakantie. Snappie?

Het gaat erom dat je in je vakantie de dingen anders hebt aangepakt en als je die wijsheid en skill toepast op je post-vakantie-periode… dan behoud je dat heerlijke gevoel. Da’s regie nemen 🙂

Enne hoe doe je dat? Welke wijsheid en skills? En terwijl ik dit typ voel ik dat ik mn lijstje van tips om te buigen in slechts 1 tip. Want 1 tip kan je gelijk toepassen en met deze maak je al een enorme stap.

Dus hier DE tip 🙂

In een vakantie draait het eigenlijk altijd om willen (tenzij je met tegenzin ging he). Willen komt vanuit je hart. Willen levert een hele fijne energie op.

In het werk/gezinsleven draait t veel te vaak om moeten. Herken je dat?  Moeten komt vanuit het hoofd, van plichtsgetrouwheid, wilskracht en doorzetten. Moeten levert een zware energie op.

Test maar eens voor jezelf. Hoe het voelt. Bijvoorbeeld deze, uit eigen werk haha. Ik moet afvallen vs Ik wil vitaal zijn. Om goed te testen is het zaak om deze korte zinnen hardop uit te spreken. Met aandacht. Als je dat doet, dan voel je wat er gebeurt met je energie. Zwaar als je t woord moeten noemt. Lichter als je t woord willen zegt.

Of te wel: sloop het woord ‘moeten’ uit je vocabulaire. Enne niet alleen in het gesproken woord, vooral ik je denken. Want man man daar zit een partij moeten in…

En wees nu eerlijk. Uiteindelijk is er niets wat je alleen maar moet, er zit altijd een diepere willen onder. Als je die kan pakken, dan hou je je vakantie vibe gegarandeerd vast.

Je moet niet de hypotheek betalen. Je wilt een comfortabel huis aan jezelf en je gezin bieden. Je moet niet de hond uitlaten. Je wilt dat je hond zich happy voelt en ook natuurlijk dat ie je vloer niet onder piest. Je moet je moeder niet bellen, je wilt dat ze zich gehoord voelt en dat je contact hebt.

Hmmm en als er zaken zijn die voor jou echt moeten. Die niet om te vormen zijn naar ‘willen’? Echt he, stop ermee.

 

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This