Artikelen

Hoe kom jij je dag door?

door apr 15, 2020Blog0 Reacties

Huh? Mieren?
Ik kijk nog eens goed.

Waaatttttt?
Ik zie een volledig leger mieren door de gang richting keuken marcheren
Hard werkend richting…

Ja richting wat?
En jahoor ik zie de boosdoener..
En mes vol jam ligt op de aanrecht. Gatsie..

Echt overal waar ik kijk zitten opeens mieren
Niets Social Distancing, zij aan zij werken ze de poten uit hun lijf

Na drie dagen hopen dat ze uit zichzelf weg zouden gaan
De jam zat immers netjes in de pot…
Toch maar mieren lok-doosjes gekocht 🙂

 

Verzanden in de waan van de dag

Die ijverige mieren vloedgolf doet me denken aan hoe wij mensen ook vaak verzanden in de waan van de dag.
Ook nu.
En misschien wel: Juist nu.

Hoe komt dat toch?
Ik geef je 3 redenen (en er zijn er vast meer):

  • Van nature heb je veel actie-doe talenten in huis (>4) en/of je hard werken talent (prestatiegerichtheid) blijft aan staan en/of je plichtgetrouwheid (verantwoordelijkheidsbesef) maakt overuren;
  • De angst voor schaarste in geld (heb ik straks nog wel een baan) of tijd (momenteel heb je juist extra veel werk) maakt dat we letterlijk tunnelvisie krijgen. Onze blik vernauwt zich en kan niet meer uitzoomen;
  • Een soort vlucht voor de rauwe werkelijkheid van ons huidige bestaan, door veel te doen krijg je een beetje (schijn) grip op de drukte in je hoofd.

 

Overigens is voor mij ‘waan van de dag’ niet perse in de oneindige doe-modus te zijn; het kan ook juist een oneindige denk-modus zijn. Maar dan wel in de hamsterwiel vorm (heel veel denken en geen klap verder komen)

Da’s leuk zal je nu vast denken.
Goed om te weten wat de oorzaak is, maarre hoe los ik het op?

Nou, dan komt dit artikel vreeeselijk goed uit toch :-)?
Want hier komen 3 tips:

  1. Vertraag. Letterlijk. Ga maar eens in de tuin of balkon op je derrière zitten en kijk met volle aandacht naar zo’n legertje mieren (of welk ander insect je voorradig hebt :-)) Kijk hoe zij hun leventje leven. Als je dit echt vol aandacht doet, dan zal je merken dat je tot rust komt in je hoofd en lijf. Slechts 5 minuten van je tijd kost dit.Deze tip werkt echt alleen door het te doen. Ik daag je uit. Niet alleen lezen, echt doen ok? Enne leuk als je me weten hoe deze tip ging ..
  2. Zoom uit. Wat is je doelstelling voor de komende dag op gebied van werk, gezin en jezelf? Krijgen alle drie de onderdelen voldoende prioriteit van je? Of schiet je er zelf bij in? En kijk of hetgeen wat uit je handen komt ook echt daadwerkelijk bedraagt aan je doel of zijn het meer ‘kip zonder kop’ acties?

    Door eerst uit te zoomen, kun je weer veel beter/effectiever/efficiënter inzoomen. Dat even afstand nemen, dat even uitzoomen is dus pure tijdwinst.

  3. Het is ok om je angstig te voelen, alle emoties zijn namelijk ok. Besef je dat emoties als een golf komen en weer wegebben. Dus in plaats van je emoties weg te duwen, mogen ze er zijn. Als je dit bewust doet, dan zal je merken dat die emotie ook inderdaad weer wegebt.

Ik heb natuurlijk nog veel meer tips voor je, echter in dit kader geloof ik echt ‘less is more’

 

 

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This