Artikelen

Hoe sta jij in de wedstrijd?

door apr 13, 2019Blog0 Reacties

Net niet op tijd op het podium. Er staan zo’n 15 mensen voor hem. Met een nietsontziende winnaarsmentaliteit duwt hij zichzelf naar voren. Hij moet en zal dat boek winnen.

Nog iets verder doorduwen en z’n arm nog wat verder strekken en ja hoor.. hij heeft zijn boek te pakken. Juichend en trots verlaat hij het podium.

Geïntrigeerd keek ik van de week tijdens een event toe. Hoe er regelmatig gratis boeken en training werden weggegeven aan ‘de eerste 10 mensen die’ en hoe er dan een run ontstond naar het podium.

Een slimme marketing ‘reptielenbrein’ trigger. Zelf zat ik veel te ver weg, waardoor die trigger geen invloed op me had en ik dus vooral in de rol van toeschouwer kon kruipen.

Die niets ontziende man, die zelfs tot 2 keer toe ten koste van anderen won. Zou hij zich ervan bewust zijn? Dat winnen ten koste van anderen eigenlijk ook verliezen is?

Hey. Natuurlijk is het prima om een gezonde concurrentie strijd te hebben, beter te willen zijn dan anderen en succesvol te willen zijn. Tegelijkertijd is alles waar TE voor staat of simpelweg niet eerlijk is gewoon niet handig.

 

Bruggetje naar leiderschap

Ik maak graag het bruggetje naar leiderschap. Stel, je zit met jouw bedrijf in een situatie waarin het niet lekker loopt.

Je hebt bijvoorbeeld zelf veel te veel zaken op je bordje, waardoor je stress niveau toeneemt en je geen tijd ervaart om na te denken. Of onder aan de streep blijft er veel te weinig winst hangen, waardoor je in schaarste denken terecht komt.

En die schaarste mindset zegt: ‘Ik kan alleen winnen als die ander wat verliest’.

En daardoor behandel je jouw leveranciers niet fair. Of ontwikkel je een dominante leiderschap stijl, die ten koste gaat van je medewerkers. Je legt zo’n hoge druk bij anderen, dat zij wellicht in burn-out terecht komen.

 

De allerbeste leiders doen aan zelfreflectie, ze nemen verantwoordelijkheid voor hun resultaten en zijn bereid om ermee aan de slag te gaan.  Om te groeien en te leren.

Stel jezelf de vraag: Ben ik net zoals die man op het podium en wil ik winnen ten koste van anderen? En wees eerlijk. Kijk eens naar je resultaten, wat voor signalen geven die je?

 

You can change your mind

Mijn vader zei vroeger altijd: ‘het voordeel van levenden boven doden is: you can change your mind’

En zo is het ook, wij kunnen zelf onze eigen mind-set veranderen.

In deze tijd begrijpen we steeds beter dat het aan onszelf is om een positieve kentering in de maatschappij te realiseren, zodat onze kinderen en kleinkinderen ook een mooi leven kunnen leiden. In deze tijd zijn er 2 slimme (mind-set)tips voor jou als leider:

  1. leer te werken en te leven vanuit een overvloed mindset: ‘er is genoeg voor iedereen’ en voorkom de tunnelvisie die jouw brein zal beïnvloeden bij een schaarste aan geld en/of tijd;
  2. leer jezelf te bekwamen in win/win denken, het is een belangrijke sleutel om eerlijk en verantwoord zaken te doen.

 

Oh en ik ben heel benieuwd: welke tips zou jij die nietsontziende winnaar hebben gegeven zodat zowel hij als zijn mede event-gangers hadden kunnen winnen?

PS.  Als je meer wilt lezen over een win-win mentaliteit, lees dan de 4e eigenschap van Covey (7 eigenschappen van effectief leiderschap). Ook het boek Schaarste van Sendhil Mullainathan kan ik van harte aanbevelen.

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This