Artikelen

Ik geef het podium aan… nuttig zijn…

door jun 23, 2021Blog0 Reacties

Ik heb een super talentvolle klant. Olga heet ze.

Olga is creatief, man dat wil je niet weten. Ze googelt met beelden, metaforen, kunst… wow. En !! Ze is ook een woord kunstenaar. Tijd om haar een podium te geven. Lees je mee…

Nuttig zijn

Gij zult niet nutteloos zijn. Door de jaren heen is deze leefregel in mijn hoofd gegroeid en waarheid geworden. Ik moet productief zijn, actief, ondernemend. Op maandag ochtend vragen collega’s je: wat heb je in het weekend gedaan? Op maandagavond vraagt je partner je: wat heb je vanmiddag gedaan?

Doen. ‘Niks’ is geen bevredigend antwoord, ‘niksen’ is synoniem voor lanterfanten.  Jammer genoeg vallen de meeste ontspannende activiteiten onder het kopje niksen. Wandelen? Huishouden is ook een vorm van lichaamsbeweging. Een roman lezen? Pak dan toch maar een non-fictie boek. Mediteren? Maakt multitasken wel erg onmogelijk. Zelf een kaart maken? Kopen gaat een stuk sneller. Even liggen in de tuin? Ben je helemaal gek geworden.

Ik heb geen tijd om te niksen. Nu ik thuis zit met een burn-out en ik mijn bestaansrecht niet aan mijn baan en mijn inkomsten kan ontlenen, moet ik mijn nuttigheid anderszins bewijzen. ‘Je moet nog douchen, poetsen, wassen, strijken, drogen, wassen, strijken, drogen!’ In de avond ben ik uitgeput, maar ik hoef me niet schuldig te voelen. En toen kwam Esther en zei: ‘Stop.’

‘Nuttig zijn is goed voor jezelf zorgen, nuttig zijn is voelen wat je nodig hebt om weer beter te worden.’ Niksen is geen tijdverspilling, niksen is opladen. Niksen is tijd nemen om te reflecteren en te herstellen. Niksen is je naar binnen keren en voelen. Dus ik heb een nieuwe leefregel bedacht: Gij zult nuttig niksen, wanneer dat nodig is. En wie weet, wat voor waardevols daar uit zal groeien.

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This