Artikelen

Met deze 3 ga jij het maken…

door mrt 6, 2022Blog0 Reacties

Slip slidin’ away
Slip slidin ‘away
You know the neerer your destination
The more you’re slip slidin’ away

Ken je dat liedje nog van Paul Simon? Het leukste van die 2 (Garfunkel erbij) vond/vind ik dat ze met van die hele warme vriendelijke stemmen, zulke rake teksten neerzetten.

Want ja, met de snelheid van het leven, de automatische piloot stand waar je te vaak op zit en het vele moeten in de maatschappij is de kans levensgroot dat je verkeerde keuzes maakt. De onbewuste afslagen in je leven. Die maken dat je het gevoel krijgt dat je maar wat doet. Toch?

Ik bedoel, ik had het gisteren nog. (dit artikel schrijf ik op zondag btw). Met een hele drukke week voor de boeg had ik besloten om heel veel vooruit te werken. En uiteindelijk heb ik mn tuintje staan doen. wtf? Hoe m’n dag ‘slip sliding away’ ging… en ik nu op mijn rustdag toch echt zit te werken.

Herken je dat voor jezelf ook? Vast wel!

Om een leven te hebben waarin je zelf aan het roer staat en daardoor meer momenten van voldoening en geluk ervaart, dat kan alleen maar door het roer ook zelf in handen te hebben. En te houden!

Zelfleiderschap. Het is een must have voor je bestaan.

Je kan nog zo goed jezelf kennen, je mindset op orde hebben, je dankbaarheid oefenen en emotioneel vaardig zijn.. als je jezelf niet leidt… tsja.

Als je jezelf niet leidt, dan word je gelijd. Dan ga je van korte ei naar lange ij.

Met deze 3 vaardigheden pak je je zelfleiderschap en geef je jezelf een boost in voldoening en geluk. Ik heb het over vaardigheden, dat betekent dus oefenen. Gaat niet vanzelf en gaat met vallen en opstaan.

  1. Bewust keuzes maken.
  2. Stel doelen met de ‘begin with the end in mind’
  3. Actie in de taxi

 

Bewuste keuzes: dat zijn keuzes die zijn afgestemd op wie je bent en waar je naar verlangd

  • Passen ze bij je talenten en je eigen waarden? Wie je bent en waar je voor staat?
  • Brengen je keuzes je dichter bij de mensen die belangrijk voor je zijn of juist verder weg? Of te wel: verbinding of polarisatie? Even zo’n open deur voorbeeld maar mega mega belangrijk: leg je je telefoon weg voor die ene die er werkelijk toe doet of ben je continue bereikbaar voor alles en iedereen.
  • Kies je voor ‘wat nu’ in plaats van ‘waarom’. Dit is zo krachtig en impactvol. Ik heb het al vaker benoemd enne als je het nog niet hebt gedaan.. mijn tip: lees het boek De Keuze van Edith Eger.

 

Stel doelen, want anders ben je net als Alice in Wonderland. Als je niet weet waar je naar toe wilt, dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat. Stel je dan eens voor dat je een het roer staat van je levenschip. Die dobbert dan toch maar wat rond? Zonde.

De beste manier om doelen te stellen is om grootse levendoelen neer te zetten. Als je terugkijkt op je leven straks. (Jup dat is straks al.) Wat wil je dan hebben bereikt? Zowel innerlijk als extern.

Vervolgens werk je die doelen dan terug naar vandaag. Dus stel, je mag het beleven dat je – vitaal – 90 jaar wordt. En stel dat je nu 50 bent. Werk dan je doel terug naar over 10 jaar. Dan naar 5 jaar, 2. 12 maanden, 6 maanden. Volgende maand, volgende week. Vandaag.

Dat is het principe van ‘begin with the end in mind’ dankzij Stephen Covery (RIP). Het principe van het bouwen van een huis. Die schep je ook 2 x. De eerste keer op papier. De tweede keer in de praktijk.

 

Actie in de taxi. Je kan het perfect willen uitdenken allemaal. Nog beter maken. Het in je hoofd beleven. Perfectie levert uitstelgedrag op. Angst levert uitstelgedrag op.

En dankzij die drive voor perfectie en de angst voor het onbekende of falen, blijf je nog steeds dobberen. Toch?

Misschien is dit nog wel de lastigste stap. Want je kan het allemaal perfect weten, maar als je er niet naar handelt dan kan je het net zo goed niet weten.

Ik geloof heilig in de kracht van kleine stapjes zetten. Heel veel kleine stappen maken immers een hele grote beweging voorwaarts. Veel liever 10 x een kleine stap, dan 1 x een grote stap die er (bijna) nooit komt. Dus dat is wat ik je gun. Actie in de taxi. Met kleine stappen vooruit.

Wil je door het lezen van dit artikel me laten weten wat jouw (kleine) bewust stap is naar jouw doel ?

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This