Artikelen

Nooit meer uitgeblust op de bank hangen

door aug 20, 2020Blog0 Reacties

Ik weet niet hoe het jou is vergaan met die uber-hitte van de afgelopen weken, maarre ik voelde soms een soort van kortsluiting pfff…

Ik kon dan alleen nog maar in de schaduw zitten met een boek

Gelukkig was ik de afgelopen weken vrij en was het geen enkel probleem om de ultieme ‘dolci far niente’ te beoefenen.

Als je de film Eat Pray Love hebt gezien, dan weet je vast wat ik bedoel 🙂

De kunst van het niets doen.

Heerlijk is dat!

En jij? Heb je een beetje kunnen genieten van deze zomer? Toch wel een heel aparte zomer sinds jaren he

 

En nu staat het werkleven weer voor de deur.

Aan de bak, waarbij een heel groot risico op de loer ligt.

1 risico waar heel veel mensen die ik spreek last van hebben.

Namelijk dat ze aan het eind van hun werkdag zo weinig energie over hebben dat ze uitgeblust op de bank neerploffen.

Veel meer dan een beetje Netflixen kan dan niet meer.

( Hey en begrijp me niet verkeerd he, als je bewust kiest om te Netflixen, vooral doen. Ik houd zelf ook van een serie kijken. )

Als jij jezelf hier ook in herkent dan gaan deze tips je helpen om je energie door de dag heen zodanig te managen zodat je nooit meer uitgeblust op de bank hoeft te liggen.

 

 • Durf te kijken naar jezelf als de unieke persoon die je bent. Niks bescheidenheid siert de mens.
  Kijk nu eens echt naar waarin jij het verschil in maakt.

  Onderzoek heeft al talloze keren aangetoond dat wanneer je jouw unieke talenten dagelijks inzet in je werk, dat je daardoor veel meer energie krijgt. Je hoeft geen andere baan te zoeken, je hoeft alleen datgene te integreren in je huidige baan waar je van nature al aanleg voor hebt. Hoe cool is dat?

  We zijn er zo op gericht om ons aan te passen naar de functie eisen van het werk, dat we vergeten dat we op ons sterkst zijn als we juist zo dicht mogelijk bij onszelf blijven.

  En zo gebeurt het bijvoorbeeld dat je jezelf probeert aan te passen naar een competentie dat je initiatiefrijk dient te zijn, terwijl jij juist op je best bent wanneer je nagaat hoe je het beste risico’s kunt vermijden.

  Tsjjjaaaa… niet gek dat je dan allerlei verbeterpunten voorgeschoteld krijgt tijdens je functioneringsgesprek…

  Je bemerkt overigens heel goed wanneer je met 1 van je talenten aan de slag bent, daar word je namelijk blij van, het gaat je makkelijk af en het levert je ook nog eens voldoening op. Wees dus heel alert op deze signalen, want op die manier kun je werkzaamheden naar je toetrekken die bij je talenten passen.

 • Wees je bewust van je energie lekken door de dag heen en los ze op. Heel simpel. Zorg dat je een week lang papier en pen bij de hand hebt en schrijf iedere keer je energiegevers en energienemers op. En dan zo specifiek mogelijk.

  Wat was je aan het doen, wie was erbij betrokken, op welk moment voelde je de energie wegebben of juist toenemen.

  Door een week lang een logboekje bij te houden, ontdek je heel veel inzichten. Wellicht had de lekken helemaal niets met je werk te maken of ging het niet zozeer om het werkinhoudelijke stuk maar veel meer over de communicatie.

  Je krijgt in ieder geval een duidelijk(er) beeld van je rode draad in energielekken. En door dat betere beeld, krijg je ook meer helder wat je te doen staat. Is dat een gesprek met je leidinggevende? Heb je beter je grenzen te bewaken?

  Welke actie heb jij te ondernemen?

 • Leer om je werkgedoe snel los te laten. Een van de problemen van thuiswerken is dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Je laat je computer op de tafel staan want morgen heb je deze toch weer nodig. En daar waar je vroeguh je reistijd kon gebruiken om je werkgedoe los te laten, sta je nu met  max. 10 stappen weer in je privé situatie. Niets losgelaten, het gedoe wordt direct in je privé geïnjecteerd.

  Deze tip werkt echt, geloof me. Als jij om 5 uur je computer uitzet, ruim dan direct je rommel op. Net zoals je op je werk zou doen. Maak een kort ‘dit mag ik niet vergeten voor morgen’ lijstje. Ga vervolgens naar buiten en loop minimaal 10 minuten een blokje om. Creëer dus kunstmatige reistijd.

  Tijdens die ‘reistijd’ ben je bewust van je ademhaling (helpt je in het hier en nu) en laat je dus al het gedoe los, net zoals je dat voor corona tijd zou hebben gedaan, ok? En pas als je voelt van heey.. mijn werk staat uit en ik sta weer aan voor mijn privé, dan pas schakel je over.

 • Ik heb nog veel meer tips voor je, echter omwille van de lengte van dit artikel hou ik het hier even bij 🙂

 

Tot slot wil ik je adviseren om met de tips echt aan de slag te gaan. Alleen weten/begrijpen/snappen/herkennen is niet voldoende.

Doen is de sleutel. Altijd.

 

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This