Artikelen

Passie? Ammehoela!

door mrt 12, 2019Blog0 Reacties

Vorige week was ik op een bijeenkomst waar ik zelf ook mocht spreken en ik werd getriggerd door iemand die een aantal keer – op verschillende manieren weliswaar – vertelde dat je toch echt je passie moest volgen. Dan kwam het allemaal goed.

Ja, natuurlijk ben ik het ermee eens. Als je jouw passie goed kent, volg ‘m dan vooral. Tegelijkertijd zit daar de crux.

Heel veel leidinggevenden/professionals hebben hun passie helemaal niet zo goed voor ogen. Sterker nog, ik spreek veel mensen die er een soort van onzeker van worden.

Wat is mijn grote WHY, waar ligt mijn passie. Want ja, als je die niet kent…. wat dan….

 

Herkenbaar?

Ikzelf heb ondervonden dat het vinden van je passie – je grote WHY – helemaal niet zo makkelijk en voor de hand liggend is. Tot mijn 40ste was ik vooral heel druk bezig met carrière maken, met geld verdienen voor de organisatie en daarmee voor mezelf.

Met dat geld deed ik vervolgens niet zo veel, ik was vaak zo moe dat ik in de vakantie niet veel verder kwam met ‘voor apegapen liggen op het strand’ op de Canarische Eilanden.

Mijn passie volgen? Ik dacht er niet eens over na. En de activiteiten die ik deed, de carrière die ik opbouwde, daar was ik vooral ingerold. Herkenbaar?

Inmiddels ken ik mijn passie wel, het is een flinke zoektocht geweest. Ik heb nooit die duidelijke ‘dit is hem’ gehad, ik had mijn passie te ontdekken door er vooral heel bewust mee bezig te zijn.

En!, ik heb gemerkt dat deze in de loop der jaren flink geëvolueerd en in beweging is. Grrr… heb je eindelijk je passie en dan verandert ie weer :-).

Voor die mensen die het lastig vinden om hun passie 1 te weten en 2 dan ook nog eens te volgen, geen nood. Ik heb voor jou een andere invalshoek.

En dat is deze. Leer jouw primaire talenten kennen (het zijn er ongeveer 13) en leer om deze talenten actief in de praktijk in te zetten, zodat je ze ontwikkelt tot kracht.

 

‘It’s a sort of homecoming’

Het mooie is dat wanneer je jouw talenten bewust inzet, dat hiermee jouw geluk, werkplezier, voldoening toeneemt. Daarbij is het een heel goede remedie tegen overmatig stress, irritatie en frustratie.

Als jij kunt doen waar jij het beste in bent, dan zal je merken dat je hiermee een soort van thuiskomt in jezelf. En ik bedoel dit vooral niet zweverig.

Door te werken vanuit je talent, vanuit je kracht, merk je dat HET klopt. En het interessante is, juist door je talenten als uitgangspunt te nemen schep je de ruimte om achter je passie te komen.

Om datgene te doen waardoor jij kunt bijdragen aan iets dat groter is dan jezelf. En op deze manier gaan jouw talenten en je passie hand in hand.

De invalshoek talent is overigens geen OF-OF methode. Het gaat niet om OF talent OF passie. Het gaat erom dat je vanuit je talent een weg richting jouw passie inslaat.

Want als talent en passie hand in hand gaan, tsja dan wordt jouw werk-leven pas echt gaaf!

Tot slot als jij je passie goed kent en deze ook actief leeft, top! Wil jij delen hoe je deze hebt gevonden en hoe je deze realiseert? Dat is namelijk heel inspirerend voor anderen.

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This