Artikelen

Schaamteloos jezelf zijn…

door feb 9, 2022Blog0 Reacties

Ken je dat gevoel van dat je op de hoge duikplank staat en naar beneden kijkt? Je voelt de druk om de sprong te wagen, achter je begint zich al een rij te vormen. Maar jeetje zeg, wtf daar vanaf springen?? Zo hoog!! Het liefst wil je je omdraaien, alleen die 10 jarige aap daar beneden in dat bad roept ‘kom nou!’ En voor hem was je die trap opgeklommen..

Wat doe je? Waar kies je voor? A, B of C?

A. Je doet je ogen dicht, knijpt je neus dicht en springt in de hoop dat t snel voorbij is
B. Terwijl je een verontschuldiging mompelt, worstel je (niet corona proof he) weer de weg terug de trap af
C. Je ademt diep adem, denkt ‘dit varkentje was ik even’ en met een schreeuw kies je voor t diepe

Interessant he? Want wellicht denk je dat je een keuze voor A,B of C maakt die komt vanuit je eigen wil, maar what about: verwachtingen, groepsdruk, schaamte, wilskracht, zo heurt t etc etc etc

Het brengt me bij de eerste stap (stap 1) van gelukkig zijn kun je leren. Weet je nog?, ik deel deze weken mijn bewezen stappen met je. Even voor de zekerheid, hier vind je nog stap 0 namelijk weten wat je startpunt is en stap 0* de zin die je vooruit laat springen.

Stap 1: Schaamteloos je unieke zelf zijn. No excuses. Durven te voelen, te denken en te handelen zoals dat helemaal bij jou past.

Stel je eens voor dat je vanuit dat vertrekpunt, dus vanuit je innerlijk, de A,B of C keuze zou maken? Of D of E keuze natuurlijk, want vanuit jouw eigen uniekheid zou je ook iets heel anders kunnen kiezen natuurlijk.

Hoe zou dat antwoord er dan hebben uitgezien?

Veel en veel te vaak ben je bezig vanuit een extern vertrekpunt, dus wat: een ander ervan zegt, wordt er van mij verwacht, is gebruikelijk, komt door groepsdruk, zegt m’n imago (ja die is ook extern) etc.

De meest ultieme manier om jezelf te zijn, is om gehoor te geven aan je talenten. De herhalende patronen van denken/doen/voelen zoals deze in jouw brein zijn gevormd.

Zie deze als je fundament voor geluk.

Want inmiddels is door decennia lang onderzoek bewezen dat leven en werken vanuit je talenten je de meeste energie, plezier, voldoening, succes en daarmee geluk opleveren.

Eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat zo weinig mensen bewust hun talenten inzetten. Herken je dat voor jezelf ook?

In de eerste plaats omdat je ze gewoon niet kent. Tsja das niet handig he. En in de 2e plaats omdat je ze voor lief neemt, ondergeschikt maakt aan de externe verwachtingen.

Als ik het heb over schaamteloos jezelf zijn, dan bedoel ik daarmee dat je jezelf ziet en kent. En daarbij de moed hebt om te staan voor wie je bent. Vanuit je talenten.

Om jouw levenspad te bewandelen zoals alleen jij dat maar het allerbeste kan. Vanuit wie je bent. En nee, daarbij hoef je geen afscheid van mensen, banen, relaties of wat dan ook te nemen. Jezelf zijn betekent geen gevecht met verliezers tot gevolg.

Je talenten fundament levert alleen maar winnaars op. Want als jij je schaamteloze zelf kunt zijn EN je bent daardoor energiek, gelukkig en succesvol.. Hoe inspirerend is dat! Wat een ruimte geeft aan de ander om dat ook te doen..

Te vaak en te veel gevangen zijn in het keurslijf van de automatische piloot, van wat er verwacht wordt of omdat de rekeningen nu eenmaal betaald moeten worden … tsjaa daar is t leven echt te kort voor toch?

Gun jezelf het fundament van geluk. En nee die vind je dus niet extern, die vind je in jezelf. In hoe jij bedoelt bent te zijn.

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This