Artikelen

Stap 3: De paradox van je emoties…

door feb 25, 2022Blog0 Reacties

Wat is de mens toch een bijzonder wezen… Uniek, one-of-a-kind (yessss), bewustzijn, bron van gedachten en emoties. Wow!

En als mens volg je een levenspad die verre van perfect is. Vol van hobbels en bobbels, pieken en dalen. Het leven is maakbaar? No way!

Invloed erop? Ja.

Het is onzinnig om te willen streven naar altijd gelukkig zijn, het leven gaat je dat simpelweg niet bieden. En tegelijkertijd heb je invloed om meer en vaker geluksmomenten te creëren. Soms lange momenten, soms hele korte.

Alles heeft te maken met hoe je omgaat met die hobbel, bobbels, pieken en dalen. En nee – spoiler alert – dat doe je niet (alleen) door positive thinking.

De 1e stappen voor meer geluksmomenten hebben we al gezet: schaamteloos jezelf zijn en een groei mindset aanleren. Vandaag de volgende stap.

Ik kijk naar Dolf (mijn kat) die volledig zen in het zonnetje ligt en voel z’n warme vacht. Goh, wat een verschil met zoveel mensen op deze wereld die moeten vechten voor hun bestaan. Ik denk aan Ukraine, wat een angst en onrust zullen ze daar ervaren en ik voel mijn dankbaarheid om in Nederland te wonen. Zo onbewust vanzelfsprekend eigenlijk. Terwijl het niet je eigen verdienste is waar je wiegje heeft gestaan toch?

Maar goed, terug naar het onderwerp. Een super belangrijke stap in het realiseren van meer geluk in je leven is emotionele veerkracht.

Dat betekent dat je goed kan omgaan met je eigen emoties en – zeker ook wanneer je talent empathie, positivisme, individualisering hebt – met de emoties van anderen.

Het betekent dus NIET dat je niet emotioneel mag zijn, integendeel zelfs. En het betekent ook NIET dat je emotioneel de boel laat waaien.

Wat dan wel? Nou dat je in staat bent om je emoties te ervaren op een moment dat jou t uitkomt, dat je ze kunt loslaten en daardoor continue emotioneel gezond blijft.

Als je emoties er niet mogen zijn, je vindt t lastig, het komt niet uit, je bent er te druk voor, je zit teveel in je hoofd… dan gaan die emoties zich stapelen in je lijf. Het stapelt en stapelt totdat…. ja totdat de bekende druppel er is … en de mensen die je t allerliefst zijn het moeten ontgelden.

Maar ja… wat als je hebt geleerd dat ‘echte mannen niet huilen’, ‘je niet moet aanstellen’ en/of het ongepast is om bijvoorbeeld boos te zijn.

Van de 7 basis emoties (verdriet, boosheid, angst, schaamte, walging, verbazing, vreugde) zijn er minimaal 5 die als negatief bestempeld worden.

Tsja en negatief. Dat willen we natuurlijk niet. Dat kan niet. Dat mag niet. Dat hoort niet.

En zo word je emotioneel instabiel (want die spreekwoordelijke druppel) of raak je emotioneel afgestompt. Immers als je die negatieve emoties niet voelt, dan zijn ze er toch niet…? Struisvogel.

Emotionele veerkracht wil zeggen dat je emoties accepteert als informatieverstrekkers. Ze zijn neutraal, geen goed of fout en ze geven je dus informatie. Over dat je iets raakt, een oud pijnpunt, een keuze die je hebt te maken, etc.

Dan heb je te leren hoe je met je emoties om gaat. De enige manier om emoties te kunnen loslaten is door ze in je lijf te ervaren. Iedere emotie ervaar je op een andere plek. Verdriet zit in je keel en in je ogen. Boosheid in je kaken, schouders en armen. Angst in je buik.

Emoties ervaren vereist reflectie, moed en zelfleiderschap, je hebt er toch ook niet altijd zin in of je weet gewoonweg niet hoe dat moet. Tegelijkertijd is het super helend.

Het interessante is… pas als je die ‘negatieve’ emotie (die dus niet negatief is) hebt ervaren en losgelaten, dan pas kan je vreugde en liefde weer sterker ervaren. En dus heb je dan meer of betere geluksmomenten.

Dus als je zo’n onbestemd unheimisch gevoel in je buik hebt dan is het heel slim om jezelf af te vragen: ‘welke emotie mag er niet zijn?’ En er tijd voor te maken. Hier zit ook de paradox. We willen niet verdrietig zijn, nope stap er overheen… Maar het is juist: door verdrietig te zijn (op de slimme manier zoals ik heb uitgelegd) schep je ruimte voor vreugde.

Capiche?

Met nu het weekend voor de deur en het lijkt erop dat er een lente zonnetje komt, is dit wat ik je gun. Deze – niet altijd leuke maar wel noodzakelijke – stap in het gelukkig zijn. Ik zou zeggen.. doe er je voordeel mee!

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This