Artikelen

blijft t bij jou plakken…?

door jun 9, 2021Blog0 Reacties

Wow! Dit gaat als een speer. Ze glijden haast van die muur af…

Ik sta samen mijn schoonzusje naar de backsplash – zoals dat zo mooi in t Amerikaans heet – te kijken. Eentje uit de jaren tachtig en die gaat dus echt niet bij m’n nieuwe keuken passen. Stoer als we zijn besluiten we ter plekke op de aanval over te gaan.

Maar het lijken wel van die smeuïge broodjes te zijn en voordat we t beseffen is de klus al geklaard. Yesss afstrepen van de to-do lijst. Als alles zo lekker gaat… kom maar op!

Totdat de keuken vakkundig is gesloopt door mijn broertje (gek he hoe je broertje je broertje blijft..) en jahoor wat komt er als verrassing uit de hoge hoed zetten… nóg een rij tegels.. veel meer dan dat kleine backsplessie dat al getackeld was.

Met het genot van het snel neerhalen van tegels nog in m’n achterhoofd begin ik aan dit klusje. Dat varkentje zal ik s ff wassen.

Huh huh. Niet dus. Ik weet niet wat voor bizonkit ze in de jaren 80 hadden, maarre dit schiet niet op. Met aan de ene kant een gespannen schouderkabel van het slaan en de andere kant een stijve arm dankzij t Jansen vaccin, sta ik avond aan avond te bikken. Bleh…!!!

En met mijn ‘oneindige’ optimisme (talent Positivisme staat in m’n top 5) leg ik de perfecte link naar dit artikel. Is dat buffelen toch nog ergens goed voor hahaha

Want het is een hele belangrijke metafoor voor zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen die je krijgt omdat anderen je complimenten geven, bevestigen, erkennen etc zijn als die snelle tegeltjes. Zo gewonnen, zo geronnen. Het blijft niet plakken.

Veel klanten die ik coach hebben vanuit hun talenten de behoefte om gezien te worden, gehoord te worden en hun gevoelens en daden erkend te krijgen. En dat gezien worden levert dan zelfvertrouwen. Dit herken je vast ook wel voor jezelf.

Dit soort zelfvertrouwen, dat van buitenaf komt, is echter nooit genoeg om je innerlijke zelfvertrouwen te vervangen. En als je innerlijke zelfvertrouwen wankelt dan wordt dat externe verlangen een soort van rupsje nooit genoeg. Het is een put zonder bodem.

Veel beter en duurzamer is het om je zelfvertrouwen van binnenuit te kweken. En ja dat kan dus ook als je voelt dat je te weinig zelfvertrouwen hebt.

Dat van binnenuit opgebouwde zelfvertrouwen is namelijk van het plakkende soort. Net zoals die $#@$% tegeltjes van mij. En ander kan daar aan gaan bikken, maar het komt er niet af. Het is het soort zelfvertrouwen dat niemand van je af kan pakken.

En dat is natuurlijk het soort zelfvertrouwen dat ik je gun. En weet je? Dat is een proces. Beetje bij beetje. Brick by brick.

Een van de beste manieren die ik zelf heb ervaren is door vanuit je talenten te gaan leven. Enne.. ik ben niet de enige he haha, ook mijn klanten ervaren dat zo.

Zoals Rosa die zegt: Wat Esther anders maakt is haar focus op juist je sterke kanten en het optimaal benutten van deze krachten, zo ga je vanuit een hele positieve invalshoek met jezelf aan de slag. ….In deze maanden is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid.

Ik hoor je gewoon denken… ‘Is alleen vanuit je talenten leven dan genoeg om je zelfvertrouwen te vergroten?’

Nou.. het is een enorm belangrijk onderdeel van je zelfvertrouwen. Het vergroot je zelfbeeld. Maar natuurlijk spelen er nog andere krachten mee. Bijvoorbeeld hoe vriendelijk je voor jezelf bent. Maar ook door het woord zelfvertrouwen letterlijk toe te passen.

Hoe kan je jezelf vertrouwen? ****trofgeroffel *****

Ja precies! Door je eigen beloftes niet te verbreken. Iedere belofte die je aan jezelf doet en die je verbreekt, breekt je zelfvertrouwen af. Iedere belofte aan jezelf die je waarmaakt, bouwt je zelfvertrouwen op.

En zo zijn er nog andere krachten in het spel, zoals die eeuwige vermaledijde (heerlijk om dat woord een keer te gebruiken..) overtuigingen.

Ik zeg: zorg voor die sticky tegels. Die, hoe hard je/hij/zij bikt er gewoon niet afkomen…

 

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This