Artikelen

Wedden dat jij hier ook last van hebt…

door mei 14, 2021Blog0 Reacties

Het is zondagmiddag en ik loop samen met een vriendin in het Alexandrium. Op zoek naar een lekkere bank voor m’n nieuwe stulpje. En omdat mijn aanstaande huisje een stuk kleiner is, moet het ook een kleine bank zijn. Maar wel met lounge gedeelte, dat wel.

Afijn, winkel in winkel uit natuurlijk. Wat een prijzen zeg! En ja hoor, we komen in een winkel terecht met een partij uitnodigende banken joh… Ik plof gelijk neer, heerlijk! Het zijn allemaal mega grote banken, man, dat wil je niet weten. Maar op het prijskaartje zie ik dat deze XL uitvoering ook in S bestaat, en jawel hoor die S is 2,50 breed (of lang, hoe zeg je dat?) Helemaal blij. Ik voel…. hier ga ik een bank scoren.

Na zo’n 10 van die dingen te hebben uitgetest, kom ik op een bank terecht …. jaaaahh dit is het walhalla… de vioolmuziek zwelt aan… DIT IS ‘M. Vluchtig kijk ik op het prijskaartje, en jahoor daar staat ook S op. Yess.

Ik ga gelijk aan de slag met kleur, stof, wel/geen bijzettafel etc etc en na het aanbetalen van maar liefst 20% en met een flesje rood in m’n hand sta ik diep gelukkig weer buiten. De 1e inrichting-aanschaf is een feit.

Nadat de eerste euforie is gezakt, kijk ik ‘s avonds nog eens op de bon… Wat zie ik? De S van deze bank is helemaal geen 2.50… die is 2.80!! Neeeeeee dat ga je niet menen he…

Ik moet zo hard lachen om mezelf, wat een dozen actie weer. Ik besluit ter plekke de hele inrichting van m’n woonkamer om te gooien, zodat ie hoe dan ook gaat passen. Punt.

Bizar toch he… hoe dan een S van 2,50 in het geheugen wordt geprent en de S dan leidend wordt en niet meer de maat die erachter zit. Mijn brein heeft er al een automatische linkje van gemaakt.

En alhoewel dat best tof is van dat brein :-), want die snelle shortcuts kosten immers veel minder energie, kan dit mechanisme flink tegen je werken.

Ik durf te wedden dat jij hier ook last van hebt…

Die shortcuts van het brein kunnen dikke leugens zijn, die je voor waarheid gaat aannemen. En dankzij die shortcut heb je dat niets eens bewust door.

Ik geef je een paar voorbeelden van misvattingen die we vaak voor waar aannemen (en tussen haakjes de échte waarheid) en ik ben benieuwd welke jij voor jezelf herkent:

  • Alleen door hard werken krijg je goed resultaat (als je werkt vanuit je talenten gaat het veel makkelijker, waardoor je de waarde ervan dik onderschat),
  • Dat is toch niets bijzonder wat ik kan, het is heel gewoon, iedereen kan dat toch (nope, jij kan dat vanwege de unieke mix van je talenten, het is dus niet gewoon maar juist heel speciaal)
  • Als ik eerst nog meer leer/kennis opdoe/ cursus x,y,z volg/etc dan zal het lukken om …. (nee joh, hierdoor stel je jouw verlangen uit, het houdt je in je comfortzone. Het is probleem is niet je kennis, het gaat erom dat je die kennis daadwerkelijk toepast)

En mijn vraag aan jou is: Wat heb je los te laten (welke brein shortcut die gewoonweg niet klopt) om te gaan staan voor jezelf. Om juist doordat je zo dichtbij jezelf bent en vanuit je talenten leeft, het geluk én succes je toelacht.

Ik daag je uit om hier mee aan de slag te gaan. Doen he!!

 

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This