Artikelen

Wees de waan van de dag de baas

door nov 27, 2018Blog0 Reacties

Zoveel leiders hebben er last van.
Geregeerd worden door de waan van de dag, waardoor ze niet toekomen aan hun plannen, hetgeen dat werkelijk belangrijk is.

Ondertussen jaagt de tijd met een sneltreinvaart door en voordat je het weet is de week alweer voorbij. Als je gevangen wordt in allerlei taken die ‘er nu eenmaal bij horen’ of gewoon ‘moeten’, dan helpt dat niet om je passie voor je vak te blijven ervaren.

Die ‘moeten stand’ is echt killing voor werkvoldoening en plezier. En ook killing om naar het volgende niveau van je organisatie te komen.

Vandaag wil ik graag een hele simpele tool delen om voor jezelf te kunnen bekijken:

  1. Waar besteed ik vooral mijn tijd aan;
  2. Wil ik daar mijn tijd aan besteden;
  3. Welke stappen onderneem ik om het vanaf nu anders te doen.

Met deze tool kun je uit de waan van de dag stappen en ervoor kiezen om je tijd zodanig in te delen dat je effectiviteit gemaximaliseerd wordt.

Dit schema heb je vast wel eens voorbij zien komen. Het past bij de 3e eigenschap van effectief leiderschap van Stephen Covey: Belangrijke zaken eerst.

Print dit schema uit en turf nu eens gedurende dag, een hele week lang, in welk deel van het kwadrant je vooral je tijd besteedt. Doe deze turfactie echt die volle 5 dagen, zodat je een gemiddeld beeld van de week krijgt.

Dat levert het je het volgende op:

  1.  Alleen al bewustwording maakt dat je al makkelijker kiest voor de zone belangrijk/niet urgent. Dit is het deel van het kwadrant waar jij als leider het meest effectief bent. Dus dankzij deze simpele turfactie, kies je al voor betere tijdbesteding. Lekker toch?
  2. Inzicht in welke zone je de meeste tijd kwijt raakt. De meeste leiders die geregeerd worden door de drukte van alledag, komen erachter dat ze vooral tijd kwijtraken in de urgent – belangrijk en/of urgent – niet belangrijk zones. Met dit inzicht in combinatie met de vraag ‘hoe zorg ik ervoor dat ik mijn meeste tijd besteedt in het belangrijk – niet urgent gebied?’, kun je bewust een stap maken naar de zone van effectief leiderschap.
  3. Inzicht in je hardnekkige gewoontes, die vaak een overdrive zijn van je sterktes. Zo is de valkuil van verantwoordelijkheidsbesef dat je de taken van een ander overneemt (gebied urgent – niet belangrijk). Uitstelgedrag kan weer de overdrive zijn van het talent organisatievermogen en leidt tot de belangrijk – urgent zone. Zo is de TE van maximalisering het willen perfectioneren tot echt 100% (niet belangrijk – niet urgent). En zo zie je maar weer, hoe belangrijk het kennen en begrijpen van je talenten is!

Juist als je het zo enorm druk hebt, kan zelfs het printen van en turven op dit kwadrant al veel zijn. Dat realiseer ik me. Maar hé,  ik kan het echt niet mooier maken. Jezelf ontwikkelen naar een effectieve leider die zich volop kan bezig houden met die zaken waarin hij echt goed is, dat heeft nu eenmaal geen quick fix.

Ik wens je heel veel succes met deze oefening en ben ontzettend benieuwd naar je inzichten en resultaten, laat je ze aan me weten?

Laat een bericht voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This